Masz pytanie? Skontaktuj się z nami: 22 308 03 50 info@kompetea.pl

Zarządzanie kosztami na produkcji jest podstawową umiejętnością w każdym przypadku gdy chcemy zrealizować dowolne plany produkcyjne. Najprostsze podejście do zarządzania produkcją zweryfikowane przez wiele firm wykorzystujących drogę LEAN polega na skupieniu uwagi na: jakości, kosztach i wartości dodanej. Szkolenie podejmuje tematykę kontroli drugiego z tych elementów. Podstawą jest analiza procesów i ich kosztów.

 Adresaci szkolenia:

kadra zarządzająca w dziale produkcyjnym

 Korzyści ze szkolenia:
  1. Uświadomienie sobie mocnych i słabych stron firmy,
  2. Rozwój umiejętności dostrzegania i eliminowania kosztów,
  3. Wzrost efektywności pracy,
  4. Poznanie metod i technik radzenia sobie z kosztami w całej organizacji.
 Metody pracy:
  • Inspirująca dyskusja na przykładach
  • Prezentacja multimedialna
  • Warsztaty i ćwiczenia praktyczne
  • Test psychologiczny
Program szkolenia:
  1. Wstęp do Lean Manufacturing. Metody szczegółowego opisu procesu i identyfikacji źródeł kosztów.
  2. Przygotowanie i przeprowadzenie wstępu do projektu redukcji kosztów:
    • analiza wyników i kosztów,
    • tworzenie skutecznych wskaźników, SMART.
  3. Prawidłowe rozpoznawanie i zarządzanie ryzykami projektu ograniczania kosztów.
  4. Koszty utrzymania procesu w ruchu i eliminacja strat niewykorzystanych maszyn i zapasów.
  5. Koszty złej jakości. 
  1. Metody eliminowanie braków i marnotrawstwa.
  2. Metody budowania budżetów:
    • rodzaje kosztów,
    • techniczne wyliczanie kosztów stałych, zmiennych i całkowitych.
  3. Inwestycje na produkcji:
    • dokonywanie najlepszych decyzji inwestycyjnych,
    • budowanie zespołów eliminacji kosztów,
    • harmonogramowanie zadań,
    • typowanie ryzyk w ograniczaniu kosztów.
  4. Metody ciągłej poprawy kosztów w procesach. 
  5. Monitorowanie realizacji budżetów.
Informacje organizacyjne:

Harmonogram godzinowy:

I dzień

Rejestracja uczestników: 09:45
Rozpoczęcie szkolenia 10:00
Przerwa obiadowa 13:00
Zakończenie szkolenia 17:00

II dzień

Rozpoczęcie szkolenia 08:30
Przerwa obiadowa 12:00
Zakończenie szkolenia 15:30

* przerwy kawowe ustalane pomiędzy trenerem a grupą

Miejsce realizacji szkoleń >>> SPRAWDŹ

Cena zawiera: uczestnictwo w programie, materiały dydaktyczne, wyposażoną salę szkoleniową, przerwy kawowe oraz obiad dla uczestnika, pomoc przy rezerwacji noclegu

Cena nie zawiera: kosztów dojazdu uczestnika na miejsce szkolenia i zakwaterowania


Zapis na szkolenie jest równoznaczny z akceptacją Regulaminu

Zarządzanie kosztami na produkcji
01-02 października 2018 Katowice
1350 zł + 23% VAT/ osoba